ALABALIK DOLMASI
1.
Kullanılacak malzeme (10 kişilik) :
2.5 kiloluk bir alabalık.
100 gram tereyağ,
50 gram tavuk ciğeri,
50 gram jambon,
küçük 1 baş soğan,
1 kahve fincanı, kıyılmış maydanoz,
1 kaşık kurutulmuş ekmek tozu,
1 körpe havuç,
yeteri kadar tuz.
Yapımı:
Alabalığın pullarını kazıyıp içini çıkardıktan ve yüzgeçlerini kesip attıktan sonra bunun içini, dışını bol suda iyice yıkamalı. Jambonla tavuk ciğerini makineden geçirerek kıymalı. Buna 50 gram tereyağı katmalı ve karışımı İyice karıştırarak macun durumuna getirmeli. Sonra bu macunla balığın karnını doldurmalı. Balığın yanlarını uzunlamasına hafifçe kesmeli ve öylece bir kenarda bırakmalı Üstü kazınmış havuçta soğanı birlikte rendelemeli. Buna kıyılmış maydanozu katmalı. Kurutulmuş ekmek tozunu da kattıktan sonra karışımı karıştırarak birbirine iyice yedirmeli. Kalan tereyağını bir belik tenceresine koymalı, karışımı da kattıktan sonra kabı orta ısılı ateşe oturtmalı. Kaptakileri karıştırarak bir süre kavurduktan sonra bunların üstüne balığı oturtmalı, tuzladıktan sonra tencereyi orta ısılı bir fırına sürmeli. Vakit vakit tenceredeki salçayla üstü ıslatılacak batığı iyice pişirmeli. Sonra kabı fırından alıp sofraya götürmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı.
2.
Malzemeler
1.5 kg alabalık
2 orta boy soğan
2 orta boy domates (250 gr)
yarım demet maydanoz
10-15 tane taze asma yaprağı
3 çorba kaşığı kuşüzümü
3 çorba kaşığı çamfıstığı
1/4 su bardağı pirinç
1/2 su bardağı zeytinyağı
7-8 defne yaprağı
2 limon
karabiber
Maydanoz ve asma yapraklarım incecik kıyın. Soğanları ikiye bölün, halka halka kesin. Domatesleri soyup ufak küp şeklinde doğrayın. Yağı bir tencereye koyup ısıtın. Çam fıstıklarını ekleyin, renkleri pembele-şince soğan halkalarını ilave edin. Onların da rengi dönünce pirinçleri ekleyin 2 - 3 dakika kavurun. Asma yaprakları, maydanoz, domates, kuşüzümleri, karabiber ve 100 ml su ekleyip bir taşım kaynatıp ateşten alın. Kapağını kapatıpdinlendirin. İç malzemesi biraz soğuyunca balıkları bir daha yıkayıp kağıt havlu ile kurulayın, az yağlanmış tepsiye dizin. İçlerine malzemeyi paylaştırın, üzerlerine kabuğu soyulmuşlimonları dilimleyin, defne yapraklarını aralarına serpiştirin. 180C fırında 30-35 dakika pişirin.
0 Yorumlar